2013-03-07 14:15:39• hírek • Póti Orsolya

Tudományos konferencia az erdélyi középkori egyházi építészetről

A Szatmár Megyei Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum közös szervezésében, immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Középkori Egyházi Építészet Erdélyben című tudományos konferenciára.  A rendezvénynek a Szatmár Megyei Múzeum ad otthont március 8-10. között.

A rendezvény célja, hogy összegyűjtse azokat a kutatókat, akik Erdély középkori egyházi építészetével foglalkoznak. A konferencián elsősorban esettanulmányok, vagy egyes emlékekhez kapcsolódó konkrét kutatásokról szóló beszámolók hangzanak el, a módszertani és elméleti megközelítések, valamint az épített emlékhez kapcsolódó speciálisabb kérdésekkel foglalkozó előadások (pl. berendezések, oltárok, falfestmények, kőfaragó műhelyek) mellett.

A három napos rendezvény során a résztvevők megismerkedhetnek középkori egyházi építészet emlékeinek felújításához megőrzéséhez és hasznosításához kapcsolódó új módszerekkel és eredményekkel.

A konferencia keretében kerül sor a Radu Popa (1933-1993): történész, régész, tanár című emlékkiállítás megnyitójára. A Szatmár Megyei Múzeum, a bukaresti „V. Parvan" Régészeti Intézet és a brassói Hieronymus Kulturális Egyesület közös szervezésében rendezett kiállításhoz a történész-régész halálának 20. évfordulója nyújtja az alkalmat.

Radu Popa történelmi-régészeti kutatásainak célja egy-egy régió sajátosságainak és történelmi összefüggéseinek feltárása. Ezek határozzák meg a középkor korai szakaszaiban a román közösségek által lakott vidékek sorsát és kiindulópontként szolgálhatnak a korábbi történeti folyamatok feltárására.

Szintén a rendezvény keretében kerül sor a gyulafehérvári középkori székesegyházat érintő legfrissebb kutatások eredményeit összefoglaló tanulmánykötet bemutatójára. A gyulafehérvári székesegyház főszentélye című kötet Papp Szilárd, budapesti művészettörténész szerkesztésében, a Teleki László Alapítvány gondozásában jelent meg és bemutatja dr. Lővei Pál művészettörténész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: